venus expressCosmos 

O sondă abandonată a descoperit ceva interesant în atmosfera lui Venus

venus expressCand am uitat complet de a doua planeta de la Soare din cauza celei de-a 9-a, care atrage toata atentia in ultima perioada, o sonda abandonata a descoperit ceva interesant in atmosfera venusiana.

Venus Express a ESA a petrecut opt ani colectand informatii despre Venus inainte de a plonja spre suprafata planetei si in afara conexiunii cu noi in noiembrie 2014. Acum, oamenii de stiinta au analizat ultima transa de date transmise inainte ca sonda sa se stinga si au descoperit lucruri suprinzatoare.

Se pare ca atmosfera polara a lui Venus este cu mult mai rece si mai densa decat se credea initial, iar aceste regiuni sunt dominate de valuri atmosferice care nu au mai fost masurate pe Venus pana acum.

Sonda a descoperit o temperatura medie de -157 grade Celsius, mai mica decat orice zona de pe Terra si cu 70 de grade mai mica decat am crezut pana acum. Este un lucru surprinzator, avand in vedere ca Venus este cea mai fierbinte planeta din Sistemul Solar. Nu doar ca este aproape de Soare ci si atmosfera densa, care tine caldura captiva la suprafata, contribuie la temperaturile ridicate. Venus Express a descoperit, de asemenea, ca atmosfera este mai putin densa, cu 22-40%, in regiunile polare. Tot in aceste zone, sonda a detectat valuri atmosferice, precum unduirea apei unui lac, dar nu pe orizontala, asa cum ne-am astepta, ci pe verticala.

Citeste si  VIDEO: Eruptia solara care a perturbat comunicatiile la nivel global

Oamenii de stiinta cred ca aceste valuri influenteaza atmosfera planetara, fenomene observate si pe Terra, dar care nu au fost detectate pe Venus pana acum. Sonda le-a documentat cu instrumente care nu au fost create pentru asa ceva. Abia dupa lansarea savantii au realizat ca pot folosi accelerometrul pentru a masura densitatea atmosferica.

[sursa]

Similare

Leave a Comment