Vant pe Titan

141208144406-largeCel mai mare satelit al planetei Saturn, Titan, este o lume cel putin interesanta. Spre deosebire de ceilalti, are o atmosfera densa. Are rauri si lacuri compuse din gaz natural, cum ar fi etan si metan, are dune suflate de vant inalte si lungi de sute de metri, chiar daca datele sugerau ca planeta are doar brize.

Radarul sondei Cassini a descoperit dunele de nisip pe Titan, care au fost relevate comunitatii stiintifice acum 10 ani. Pe atunci, savantii au fost mirati si de existenta unor particule precum cele de nisip neintelegand sursa lor si cum acestea pot fi mutate dintr-un punct in altul.

Forma dunelor reprezinta cel mai mare mister. Sonda Cassini a aratat ca vantul care le modeleaza sufla de la est la vest. Totusi, in apropierea obstacolelor cum ar fi cratere sau munti, forma dunelor demonstreaza existenta unor curenti de aer din sensul opus.

Citeste si  Luna a avut camp magnetic o perioada mai lunga de timp

Dupa mai multe experimente intr-un tunel de vant, concluzia este ca viteza aerului este cu 50% mai mare decat se preconiza si asta din cauza atmosferei dense. Curentii de aer isi schimba sensul de doua ori pe an saturnian (30 de ani terestri), atunci cand razele solare lovesc direct ecuatorul planetei.

[sursa]