Tone de metan subacvatic, in atmosfera
Apa oceanului, langa coasta Washington se incalzeste din ce in ce mai mult spre fund, unde metanul trece de la starea solida la cea gazoasa. Calculele arata ca schimbarea de temperatura a inceput deja sa elibereze cantitati importante de metan.
Imaginile obtinut cu sonarul arata o coloana de metan inalta de 515 metri pana la o adancime de 180 metri fata de suprafata apei.
Acolo, metanul se afla captiv in straturi inghetate sub fundul oceanului. Din cauza incalzirii apei, depozitele de carbon se topesc, eliberand metanul in sedimente si apoi in apa.
Estimarile arata ca intre 1970 si 2013, langa coasta Washingtonului au fost eliberate circa 4 milioane de tone de metan.
Metanul se cristalizeaza, combinandu-se cu apa, atunci cand se afla la adancimi mari din cauza presiunii. Cristalele poarta numele de hidrat de metan, iar acesta este un adevarat rezervor de metan foarte sensibil, care la variatii mari de temperatura se poate dizolva. Gazul va iesi.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.