VIDEO: Activitatea în Univers

animatie exoplaneteDacă viața extraterestră ar semăna câtuși de puțin cu cea de pe Terra, șansele ar fi ca ea să existe pe planete similare acesteia la mii sau milioane de ani-lumină depărtare de Sistemul nostru Solar. Până astăzi, astronomii au detectat peste 1.700 de exoplanete cu ajutorul telescopului spațial Kepler al NASA. Deși este dificil de vizualizat numărul planetelor de „acolo”,un student în anul doi la astronomie de la University of Washington, Ethan Kruse, a găsit o metodă inedită.

Priviți animația de mai jos, în care fiecare bulină este o planetă. Ceea ce se vede e Sistemul nostru Solar alături de toate exoplanetele pe care le-a identificat telescopul Kepler de când a fost lansat de NASA în 2009. Pentru ca toate planetele să fie vizibile, nu au fost respectate proporțiile.

În total, animația cuprinde 1.705 exoplanete în 685 de sisteme planetare. Dimensiunea fiecărei orbite este la scară și putem vedea că multe se deplasează cu o viteză mult mai mare decât Terra în jurul Soarelui, ceea ce înseamnă că se află extrem de aproape de steaua centrală.

Citeste si  Pluto inca este o planeta - Administratorul NASA

Mai mult, în stânga, studentul oferă o legendă a temperaturilor animației sale măsurate în grade Kelvin. Amplasarea planetelor în proiectul lui nu corespunde cu amplasarea reală în spațiu. Multe exoplanete observate până acum sunt mai mari decât Terra și incredibil de fierbinți. Experții le numesc „Jupiteri fierbinți” pentru că suprafața lor poate atinge temperaturi de peste 982 grade Celsius.

În timp ce pe cele mai multe viața ar fi imposibilă, există câteva exoplanete similare Terrei în dimensiune și temperatură, iar acestea sunt acelea care umplu sufletele astrobiologilor cu speranță. Unii savanți cred că studiind atmosferele acestor exoplanete similare Terrei am putea găsi semne ale prezenței vieții.

[sursa]