VIDEO: Apa fierbinte ingheata mai repede decat cea rece?

efectul mpembaApa fierbinte ingheata mai repede decat apa rece? Raspunsul logic ar trebui sa fie ca nu, pentru ca apa fierbinte ar trebui sa se raceasca, mai intai, si apoi sa inghete, deci nu ar putea ingheta mai repede decat cea rece, dar observatiile desfasurate in ultimele cateva mii de ani au aratat ca se intampla opusul. In conditii controlate, apa fierbinte ingheata mai repede decat cea rece.

Cum e posibil asa ceva? Ei bine, oamenii de stiinta inca sunt contrariati pentru ca inghetarea apei este mai complicata decat credem.

Fenomenul inghetarii apei fierbinti este cunoscut drept efectul Mpemba, denumit dupa Erasto Mpemba, un student tanzanian care in 1963 a facut inghetata intr-un proiect scolar. Elevii au trebuit sa fiarba un amestec de crema si zahar, sa lase solutia sa se raceasca pentru ca apoi sa o puna in frigider. Mpemba a introdus mixul in frigider cand acesta era inca foarte fierbinte. Dupa o ora si jumatate, solutia inghetase bocna, iar cea a colegilor nu.

Citeste si  VIDEO: Cum ar arata Terra fara oceane

Intrigat de fenomen, a inceput sa lucreze cu profesorul sau, Denis Osborne, si impreuna au reusit sa recreeze descoperirile si au publicat o lucrare in 1969 in care au demonstrat ca apa calda ingheata mai repede decat cea rece.

[sursa]