Mercedes Benz: Zgomotul care protejează auzul înainte de un accident

accident
Foto: Mercedes Benz

În 2002, Mercedes-Benz a  introdus pe piață tehnologia PRE-SAFE – o serie de măsuri de siguranță ce pregătesc mașina, șoferul și pasagerii înainte de un impact.

Recent, Mercedes-Benz  a dezvoltat o nouă funcționalitate ce se activează cu foarte puțin timp înainte de un accident de mașină – PRE-SAFE Sound – o explozie de sunete ce contractă mușchii din interiorul urechii, protejând timpanul de potențialele sunete asurzitoare ale unui accident.

Atunci când senzorii mașinii detectează un accident iminent, în mașină se propagă un ”zgomot roz” – un spectru larg de frecvențe care activează reflexul acustic. Reflexul acustic este o contracție involuntară ce determină mușchiul stapedius să se contracte ca răspuns la stimuli de înaltă intensitate. Acest reflex reduce transmiterea de vibrații către cochlee, locul în care vibrațiile sunt transformate în impulsuri procesate apoi de creier.

Citeste si  Matematicienii cred ca au inteles ce s-a intamplat cu zborul MH370

”Zgomotul roz” are 80 decibeli. În schimb, un accident de mașină are 145 decibeli, suficient încât să afecteze auzul.  De asemenea, zgomotul unui airbag care se desface este de 165 decibeli, studiile arătând că 17% dintre oamenii expuși unui astfel de zgomot suferă de un anumit nivel de pierdere definitivă a auzului. Pentru comparație, intensitatea aspiratorului pornit este de 70 decibeli, iar un avion cu reacție în timpul decolării are 130 decibeli.

Mercedes-Benz a integrat această tehnologie în sistemul audio al mașinilor pe care le construiește. Potrivit reprezentanților companiei, este pentru prima data când reflexele naturale ale organismului uman sunt integrate în sistemele de siguranță auto.

Anca Stănescu