Video: Cum sa iesi dintr-o masina pe geam

parbrizAvand in vedere ca ne deplasam in mare parte in niste cutii de metal cu geamuri din sticla, ar fi util sa stim si cum putem scapa din ele, daca vom ajunge in situatii limita.

Este foarte important sa stii ca masina ta are doua tipuri de sticla: laminata si securizata. Parbrizul, caci el se afla in fata ta, este cel mai important. Este construit special sa nu se sparga in bucati in cazul unui accident, iar sticla folosita este una laminata compusa din doua straturi intre care a fost strecurata o folie transparenta de plastic (butirat de polivinil). A fost utilizat pentru prima data in 1927 si se numara printre componentele auto ce nu au evoluat odata cu tehnologia vremurilor.

Al doilea tip de sticla este cel securizat si folosit la geamurile laterale. Spre deosebire de sticla laminata, care nu se sparge ci doar se crapa, cea securizata este special realizata pentru a se sparge in bucati cu margini aproape inofensive.

Citeste si  Video incredibil: Racheta Blue Origin!

In cazul unui accident, cele mai multe sanse de scapare din interiorul masinii le ai daca lovesti geamul portierei la una dintre extremitatile sale. Structura sa are cea mai mare rezistenta in centru si pe cea mai mica la margine. Demonstratia, in slow motion, in clipul de mai jos: