VIDEO: Elon Musk – Suntem personajele unui joc video al altei civilizații

piramideElon Musk a fost intrebat la Code Conference in California daca este de parere ca am putea fi parte a unei simulari gigantice construite de o civilizatie extraterestra cu mult mai avansata decat a noastra.

Argumentul sau este destul de simplu, daca e sa analizam istoria jocurilor noastre video. Acum 40 de ani, jocurile video se rezumau la Pong si Space Invaders. Acum avem jocuri 3D foto-realiste si se pot conecta milioane de oameni la unul singur online. Imaginati-va cum vor arata jocurile peste 40-50 de ani.

„Daca luam in considerare evolutia jocurilor, vom observa ca acestea se vor apropia foarte mult de realitate. Sa ne imaginam cum vor arata peste 10.000 de ani.”

Musk spune ca un joc video extrem de complex este cea mai buna varianta, avand in vedere alternativele.

„Ar trebui sa speram ca asa se intampla pentru ca, daca civilizatiile nu mai avanseaza, accest lucru ar fi cauzat de o calamitate. Asadar, e mai bine sa speram ca suntem intr-o simulare, altfel civilizatia noastra va inceta sa existe la un moment dat.”

Musk se refera la un experiment publicat de filosoful suedez Nick Bostrom de la Univeristatea Oxford in 2003. Lucrarea a fost intitulata „Traiesti intr-o simulare computerizata?” si propune cateva directii:

  1. Specia umana va inceta sa existe inaintea stadiului post-uman
  2. Orice civilizatie post-umana nu va rula simulari ale istoriei evolutiei
  3. Cel mai sigur traim intr-o simulare computerizata.
Citeste si  A 6-a aterizare reusita pentru SpaceX

Bostrom vorbeste despre cum tehnologia la un moment dat va putea printr-un singur computer sa simuleze toata istoria mentala a umanitatii prin utilizarea unei milionimi din puterea de procesare pentru doar o secunda.

Daca tehnologia va evolua in acelasi ritm, o civilizatie post-umana ar putea crea un numar astronomic de astfel de computere, iar in reteaua aceasta ar introduce copii digitale ale mintilor stramosilor lor care sa traiasca intr-o simulare gigantica, gen World of Warcraft.

Presupunand ca aceste minti ar avea si constiinta de sine, ceva despre care oamenii de stiinta discuta acum, discutia se poate duce departe.

Puteti accesa lucrarea aici si viziona discutia cu Elon Musk mai jos.

[sursa]