VIDEO: Sonda Hayabusa2, asolizand pe un asteroid

Am ajuns si in acest punct al vietii noastre, in care putem vedea modul in care o sonda spatiala ajunge pe suprafata unui asteroid, ca apoi sa se retraga inapoi in spatiu. Este ceva la care nu credeam ca voi fi martor vreodata.

Cand sonda japoneza Hayabusa2 a asolizat pe asteroidul Ryugu pe 11 iuile 2019, camera sa a functionat perfect. Totul a fost fotografiat, iar JAXA, agentia spatiala japoneza, a compilat fotografiile intr-un video, care ne arata cum sonda a ajuns pe suprafata obiectului, pentru a colecta mostre, si cum a plecat apoi iarasi in spatiu.

A fost lansata in 2014 si a ajuns pe orbita asteroidului in urma cu un an. In septembrie 2018 a lansat doi roveri micuti pe suprafata lui Ryugu.

 

Apoi, in februarie 2019, sonda a coborat pe asteroid pentru a colecta material. Acesta va fi trimis catre Terra, unde oamenii de stiinta vor analiza mostrele cu speranta ca vor afla mai multe lucruri despre cum s-a format Sistemul nostru Solar, avand in vedere ca Ryugu dateaza inca de la formarea acestuia.

Citeste si  Problemele spatiale chineze

Initial, Hayabusa2 a tras cu un proiectil spre suprafata asteroidului pentru a evidentia materialul aflat sub aceasta.

Materialul colectat se afla acum intr-un recipient sigilat si asteapta sa fie trimis spre Terra. Hayabusa2 va parasi orbita lui Ryugu in decembrie si va trimite mostra spre noi atunci cand va ajunge in vecinatatea Terrei, aflandu-se in drum spre o alta tinta, tot un asteroid.

[sursa]