VIDEO: Robot amfibiu militar testat

guardbotGuardBot este precum o bila de fitness, dar e de fapt un robot amfibiu sferic cu multe aplicatii in special militare. A fost creat de o companie din Connecticut. A inceput ca un robot pentru misiuni pe Marte, dar acum este testat de SUA pentru aplicatii militare de patrulare.

Are un diametru de 60 cm si poate fi produs pana la unul de 3 metri ori pana la 10 cm. Versiunea mai mica este perfecta pentru verificarea masinilor la punctele vamale. Este propulsat de o baterie care rezista pana la 8 ore. GuardBot poate fi controlat printr-o telecomanda pentru misiuni ce necesita precizie sau poate fi programat sa se deplaseze intr-o anumita zona cu ajutorul GPS-ului.

Robotul amfibiu este capabil sa se deplaseze pe tot felul de tipuri de teren: nisip, iarba, noroi sau chiar zapada cu o viteza de aproape 10 km/ora. Este mai lent pe apa, maximum 6.4 km/ora. Nu are viteza mare dar este perfecta pentru misiuni de patrulare. Este capbil sa urce pante de pana la 30 de grade.

Citeste si  Un pas mai aproape de fuziunea nucleară

In centrul rotii exista doua camere video hd care pot fi orientate diferit, stanga-dreapta, pentru streaming, night vision, sensori demiscare si scannere laser. Poate detecta elemente chimice prezente in diferite tipuri de explozibili. Poate indrepta instrumentele in sus in timpul miscarii datorita unui pendul care ii regleaza pozitia.

[sursa]