Violonistă care compune prin unde cerebrale
Rosemary Jones a fost o violonista remarcabila a Operei Nationale Galeze, cand a fost implicata intr-un acident rutier teribil in urma cu 27 de ani. Acesta a plasat-o in coma pentru 7 luni, iar afectiunile cerebrale au vitregit-o de capacitatile de vorbire si motorii. Datorita unui software capabil sa interpreteze undele cerebrale, Johnson a putut sa compuna muzica pentru prima data din 1988 si a putut sa o asculte in timp real cantata de un cvartet profesional.
„Prima data cand am incercat cu Rosemary am fost cu ochii in lacrimi. Simteam bucuria venind de la ea pentru ca putea compune din nou. A fost perfect pentru ca poate interpreta muzica foarte bine si are capacitatea de a lua decizii in cunostinta de cauza” – Eduardo Miranda, de la Interdisciplinary Centre for Computer Music Research, Plymouth University, UK
Software–ul a fost dezvoltat ca parte a unui program lung de 10 ani condus de Plymouth University si functioneaza prin conectarea unui pacient la o casca ce detecteaza undele cerebrale. Aceasta ii permite pacientului sa aleaga notele muzicale si frazele cu puterea mintii doar prin concentrarea atentiei pe anumite culori de pe ecranul computerului.
„Marea realizare a acestui proiect este posibilitatea de a compune muzica fara a te misca. Ea controleaza, de fapt, un muzician pentru a canta ce compune. Nu este inca posibil sa citim ganduri dar putem instrui oamenii sa controleze lucruri cu undele cerebrale” – Eduardo Miranda
Alti trei pacienti au fot implicati in studiu si fiecare a reusit sa compuna. Actul artistic are loc in timp real. Pe masura ce compozitorii compun, instrumentistii canta. Impreuna s-au autointitulat The Paramusical Ensemble si au intregistrat deja o piesa intitulata Activating Memory ce va fi cantata la Peninsula Arts Contemporary Music Festival in Plymouth.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.