Mit: Suntem mai mult bacterii decât oameni
De multe ori am citit că există de zece ori mai multe bacterii în corp față de celule umane.
În 1972 microbiologul Thomas Luckey făcea această estimare crasă folosind metode cel puțin inexacte. În 2015, la 43 de ani după acea lucrare, încă persista mitul. A reușit să devină atât de proeminent încât acum „toată lumea știe” că suntem mai mult bacterii decât oameni.
De fapt, raportul este cam unu la unu, spune o echipă de cercetători Israelo-Canadieni citată de Nature.
Numerele sunt atât de apropiate, încât fiecare defecație probabil că modifică acest raport în favoarea celulelor umane. – echipa de cercetători, în manuscrisul lucrării
Cercetătorii au folosit un areal mare de date experimentale citate, dar și analiza ADN-ului pentru a calcula numărul celulelor și RMN pentru a afla volumul lor. Ei notează că majoritatea celulelor umane sunt cele roșii (eritrocite) și că cel mai mare volum îl au celulele adipoase și musculare. În plus, spun că supra-estimarea realizată în 1972 se datorează, în parte, supra-estimării numărului de bacterii aflate în tubul digestiv.
Punând toate aceste date împreună, echipa a estimat că raportul bacterii: celule umane este de 1.3:1 cu o marjă mare de eroare, dar în nici un caz 10:1.
Desigur, raportul a fost criticat de internet și nu numai. În primul rând, cercetătorii au calculat eritrocitele ca fiind celule, dar ținând cont că la maturitate nu au nucleu, nu se divid și nu-și produc energia, o parte din lumea științifică nu le consideră celule „reale”. Mai mult, au inclus plachetele, care sunt, de fapt, fragmente din celule. Iar Peer Bork, un bioinformatician la Laboratorul European pentru Biologie Moleculară spune că „este bine că avem o estimare mai bună”, dar că „nu cred să aibe vreo semnificație biologică”.
Medic specialist în medicina internă. Și-a terminat doctoratul în Țările de Jos, în cadrul unui program Marie-Curie. Momentan, predă în cadrul unui program de masterat Metodologii în Cercetare Medicală și scrie de zor.