Virusul HIV evolueaza spre o forma mai putin letala

HIV-virus_1024Un studiu amplu a aratat cum a evoluat SIDA de cand au fost infectati primii oameni acum 100 de ani, iar concluzia este ca virusul HIV devine din ce in ce mai bland. Momentan, exista 35 de milioane de persoane sero-pozitive, iar virusul a ucis peste 40 de milioane de oameni in ultimele 3 decenii si a reusit sa faca asta prin abilitatea sa de a avea mutatii si de a se ascunde foarte repede. Parca s-ar afla cu un pas inaintea sistemului imunitar al gazdei. Exceptii ar fi acele persoane care au sisteme imunitare extrem de eficiente.

Atunci cand virusul este nevoit sa se adapteze pentru a se eschiva in fata sistemului imunitar, el isi pierde din puterea sa letala pentru ca nu se mai poate multiplica la fel de usor. In ritmul acesta, la un moment dat HIV va deveni inofensiv.

Citeste si  Eradicarea SIDA

Au fost studiate 2000 de femei din Africa de Sud si Botswana, comparand mutatiile. In sudul Africii, unde a fost epicentrul virusului, acesta a avut mai mult timp sa evolueze fata de Africa de Sud, unde virusul a ajuns dupa 10 ani. In Botswana, virusul a avut atat de multe mutatii pentru a se apara de sistemul imunitar incat si-a cam pierdut abilitatea de a se multiplica. Mai la sud, se multiplica mult mai repede, dar nu a devenit slab in fata sistemului imunitar.

[sursa]