De unde vine virusul Zika?

tantari
Jung Rattanasiri/Shutterstock

Din octombrie 2015 si pana in ianuarie 2016 au aparut peste 4.000 de cazuri de copii nascuti cu microcefalie in Brazilia. Pana atunci au existat doar 150 de cazuri pe an.

Suspect a fost un virus transmis cu ajutorul tantarilor. Oficialii din Columbia, Ecuador, El Salvador si Jamaica au sugerat ca femeile sa nu ramana insarcinate in perioada aceasta, iar CDC-ul american a sfatuit femeile insarcinate sa amane calatoriile planificate spre zonele in care virusul Zika este activ.

Organizatia Mondiala a Sanatatii spun ca este posibil ca virusul sa se raspandeasca pe masura ce tantarii care transporta virusul sunt descoperiti in aproape toate tarile de pe continentele americane. Virusul Zika a fost descoperit acum 70 de ani, dar nu a fost asociat cu epidemii pana in 2007. De ce a facut ravagii in Brazilia si alte tari sud-americane?

De unde vine Zika?

A fost detectat pentru prima data in padurea Zika din Uganda in 1947 in organismul unor maimute si apoi in 1948 in tantarii Aedes africanus, rudele Aedes aegypti. Aedes aegypti si Aedes albopictus pot transmite Zika. Acesta s-a raspandit si prin intermediul relatiilor sexuale.

Citeste si  De ce variaza greutatea zilnic?

Potrivit cercetatorilor, mare parte a populatiei infectata cu Zika nu vor sti niciodata pentru ca nu au prezentat simptome deloc. Cei putini care prezinta simptome au febra, alergii, dureri articulare, ochi rosii, dureri de cap si dureri musculare timp de maximum o saptamana. Nu fusesera inregistrate decese.

Totusi, in urma epidemiei polineziene a devenit evident faptul ca Zika este asociata cu sindromul Guillain-Barre, o afectiune neurologica paralizanta.

In 2015, oficialii sanatatii braziliene au tras alarma in privinta virusului Zika. In aceeasi perioada a crescut numarul cazurilor cu sindrom Guillain-Barre in Brazilia si El Salvador. La finalul lui 2015 a inceput sa creasca numarul cazurilor cu microcefalie.

Mai multe detalii, aici.