Hubble a descoperit un vortex intunecat pe Neptun

vortex neptunCercetatorii care lucreaza cu telescopul spatial Hubble au confirmat ca Neptun are un vortex intunecat ce pluteste in atmosfera sa. Desi aceste vortexuri nu sunt ceva foarte rar, cateva au fost descoperite de Voyager 2 in 1989 si de Hubble in 1994, acesta din urma este primul observat in secolul 21.

In ciuda numelui ciudat, un vortex intunecat este un sistem meteorologic ce se produce atunci cand un sistem de inalta presiune se deplaseaza prin atmosfera inconjurat de nori-satelit, fenomen care ingheata gazele in cristale din metan.

Norii-satelit au fost descoperiti de astronomii amatori care lucreaza la W.M. Keck Observatory din Hawaii, fara a putea fi confirmati la acel moment pentru ca doar Hubble poate privi intr-un asemenea detaliu atmosfera planetei Neptun.

Citeste si  VIDEO: Timelapse de pe Statia Spatiala dupa metoda "Birdman"

Chiar daca stim ce sunt, NASA nu este inca sigura cum sunt produse de la zero, cum se deplaseaza si modul in care se disipeaza. Confuzia este alimentata de faptul ca vortexurile intunecate sunt foarte diferite unele de altele.

[sursa]