Gigantii gazosi ar avea un strat misterios din „hidrogen intunecat”

jupiterCred ca am descoperit o a 3-a forma de hidrogen. Pentru prima data, oamenii de stiinta au transformat hidrogenul intr-o stare care exista intre cea de metal si gaz, forma cunoscuta sub titulatura de „hidrogen intunecat”, iar ei cred ca aceasta ar exista in mod natural pe planetele gigantice gazoase precum Jupiter.

Daca este adevarat, posibilitatea de a cerceta acest lucru in laborator deschide usi importante in intelegerea modului in care gigantii gazosi elimina caldura si genereaza campuri magnetice.

Stratul de hidrogen intunecat a fost surprinzator si contrazice modelele computerizate care ne-au determinat sa credem in privinta modificarii starii hidrogenului din gaz in metalic in interiorul obiectelor celeste. Cercetarea acesta explica modul in care planete precum Saturn emana caldura.

Citeste si  Marte, taramul secat

Desi este cel mai intalnit element in Univers, avem in continuare foarte multe de invatat despre el. Oamenii de stiinta sunt la curent cu doua forme – hidrogenul molecular, prezent pe Terra, si cel metalic din interiorul miezului planetelor gigantice, ce a fost presat pana cand a devenit un lichid metalic ce poate conduce electricitatea fara absolut nici o rezistenta, iar acum a aparut o a 3-a stare ce se situeaza intre acestea doua.

[sursa]