„Megastructura extraterestră” nu poate fi încă explicată

cometeCea mai ciudata stea din univers a devenit si mai ciudata. Eu raman in continuare deschis in privinta extraterestrilor…

Cunoscuta drept KIC 8462852, sau ca steaua lui Tabby, steaua aceasta i-a bagat rau in ceata pe astronomi in ultimele luni dupa ce o echipa de cercetatori a observat ca lumina ei scade in intensitate in moduri foarte bizare. Explicatiile propuse au vizat un roi de comete care trec prin fata stelei si chiar o megastructura extraterestra ce ar estompa lumina emisa.

Primele semne au venit de la telescopul Kepler al NASA, care a supravegheat continuu acea regiune a spatiului din 2009 si pana in 2013. Cele mai multe sisteme solare au lumina estompata in mod regulat pe masura ce planetele orbiteaza si ajung intre noi si stelele supravegheate, dar steaua lui Tabby a oscilat aparent aleatoriu chiar si cu 20% in intensitatea luminii.

In septembrie, o echipa condusa de Tabetha Boyajian de la Universitatea Yale, care a si dus la denumirea informala a stelei, a incercat sa inteleaga comportamentul ei. Au ajuns la concluzia ca praful ramas in urma unui roi de comete ar fi cea mai buna explicatie. Dupa o luna, steaua a ajuns pe prima pagina a multor ziare dupa ce o lucrare scrisa de Jason Wright de la Universitatea de Stat din Pennsylvania sugera ca o megastructura extraterestra construita pentru a recolta lumina acelei stele ar putea fi responsabila pentru comportamentul luminii.

Acum, Bradley Schaefer de la Universitatea de Stat din Louisiana a descoperit ca misterul merge mai adanc. Atunci cand echipa lui Boyajian a studiat steaua, s-au uitat la datele din arhiva Universitatii Harvard adunate dintr-un secol de documentare asupra acelei zone de pe cer pentru a vedea daca a existat comportamentul ciudat si in trecut, dar nu au gasit nimic. Atunci, s-a decis ca steaua necesita inca o analiza. Schaefer a calculat o medie a luminozitatii si a observat ca steaua a emis mai putina cu 20% intre 1890 si 1989. Acesta a spus ca efectul este mic si nu se vede in timp real.

Citeste si  Progrese în construcția telescopului spațial James Webb

Pentru a confirma informatia, Schaefer s-a dus la Harvard pentru a se uita la placutele fotografice si pentru a le inspecta cu ochiul liber, ceva ce putini astronomi mai pot face in prezent. Este o arta pierduta, de vreme ce nimeni nu mai foloseste tehnologia aceasta. A observat aceeasi estompare care a durat aproape un secol si a calculat ca ar fi necesare 648.000 comete, fiecare cu un diametru de 200 km, care sa treaca prin fata stelei pentru a o estompa asa mult.

In privinta megastructurii extraterestre,Schaefer nu este convins pentru ca observatiile sale nu confirma ipoteza. Este de parere ca nici o inteligenta avansata nu ar putea contrui asa ceva in doar un secol. Mai mult, un asemenea obiect ar trebui sa emita lumina infrarosie, caldura, dar aceasta este normala…

[sursa]