Astronomii au detectat o noua stea „Megastructura Extraterestra”

Intre Terra si centrul galaxiei exista o stea antica foarte putin stralucitoare orbitata de ceva ce ii baga grav pe astronomi in ceata. 

Descoperirea li se alatura altor obiecte ce au ridicat spranceana comunitatii stiintifice in ultimii ani si care au adus pe masa cele mai ciudate idei, in incercarea de a le explica existenta, cum ar fi praful sau tehnologia extraterestra. Oricare ar fi cauza, e bine ca putem studia mai multe obiecte.

Astronomii au observat variatia ciudata a luminii emise de VVV-WIT-07 pe perioada anului 2012, perioada in care a fost observata zona apropiata de miezul galactic prin intermediul telescopului VISTA din Chile. Acum ne spun ce au gasit, nestiind care ar fi cauza.

Scanarile de rutina ale cerului gasesc de multe ori obiecte care ies in evidenta si care ne ajuta sa descoperim lucruri noi. Unele pulseaza in mod clar, altele isi diminueaza luminozitatea datorita planetelor care trec prin fata lor sau pentru ca trec prin nori de praf. Si mai sunt acelea care se sting atat de mult din cand in cand pentru ca, ei bine, naiba stie, momentan.

In 2012, amplitutdinea VVV-WIT-07 a fost observata in scadere timp de 11 zile si apoi cum aproape s-a stins in doar 48 de zile. Eclipsa a blocat 80% din lumina masurata, un mister pentru astronomi. Nici o explicatie uzuala nu sta aici in picioare. Tabetha Boyajian, astronom al Universitatii de Stat din Louisiana, intelege foarte bine curiozitatea provocata de o asemenea stea. Ea a descoperit obiectul J1407 din aceeasi categorie, poreclit si „Steaua lui Tabby”. Spre deosebire de VVV-WIT-07, orice tip de material ce ar trece prin fata sa o diminueaza cu doar 20%. Cativa ani mai tarziu, tot ne scarpinam in crestet nedumeriti in privinta cauzei acestei diminuari.

Citeste si  Prima stea cu o atmosferă compusă aproape în totalitate din oxigen pur

Atentia mass-media a fost a trezita cand un om de stiinta a propus ideea unei megastructuri extraterestre, o sfera Dyson ce ar inconjura steaua pentru a-i recolta energia. Boyajian nu crede ca ingeniozitatea extraterestra ar fi cauza.

Datele ne arata ca lumina este blocata, in cazul VVV-WIT-07, sub forma mai multor culori la intensitati diferite, ceea ce ne sugereaza faptul ca orice ar veni in fata stelei nu este un obiect opac, precum o planeta sau… o megastructura extraterestra.

[sursa]