Eroarea unei sonde martiene a creat iluzia apei

Am ajuns la o concluzie trista: 90% din imaginile capturate de un instrument extrem de important al Mars Reconnaissance Orbiter al NASA ne arata lucruri care nu exista.

Cercetatorii au descoperit eroarea dupa ce au cautat mai bine semne ale existentei materialelor ce ar absorbi umezeala pe suprafata planetei Marte. Nu doar ca au observat un miraj, dar au aparut indoielile privind distributia apei pe intreaga planeta.

Instrumentul Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for MARS (CRISM) este un „ochi” ce cauta mineralele care ar putea sa ne spuna unde se acumuleaza apa. Face asta prin masurarea undelor de lumina infrarosie si lumina vizibila care corespund diferitelor structuri chimice. Apoi totul este tradus in pixeli ce reprezinta zone cu o aria de 100-200 metri patrati.

Pixelii, care reprezinta diferitele minerale ce ne-ar interesa, au aparut din cauza unui filtru ce se ocupa de niste spike-uri de date ce apar inevitabil cand detectorul comuta intre diferite campuri de lumina intensa si umbre.

O echipa de cercetatori a dorit sa afle mai multe lucruri, asa ca a incercat sa obtina imagini la rezolutie mai mare, ceea ce a dus la o reglare fina a filtrului respectiv, dar 0.05% din pixeli au ramas.

Citeste si  O gaura neagra imprastiata sau o stea ce explodeaza de cateva decenii

Initial, parea ca sarurile sunt peste tot. Echipa a fost tentata sa caute mai bine cand depozitele de saruri pareau a se fi acumulat in zone in care nu ar fi avut ce cauta. Atunci si-au dat seama ca procesul de filtrare nu isi facea bine treaba. Din fericire, cele mai multe minerale sunt inca acolo, dar nu in aceleasi cantitati, iar cateva aproape ca au disparut, ceea ce ar fi o mare problema.

Atmosfera martiana este prea mica pentru a-i permite apei sa existe in forma lichida pe suprafata planetei, dar in cominatie cu niste saruri ar avea un punct de inghetare mai scazut, ceea ce i-ar permite starea lichida.

Gasirea problemei la CRISM nu contrazice descoperirile initiale, efectuate de misiunea Phoenix a NASA.

Cercetarea a fost publicata in American Geophysical Union.

[sursa]