Vulcanul antarctic lipsit de sens

deception islandDoar doi vulcani din Antarctica sunt activi. Muntele Erebus, care se afla la sud de Noua Zeelanda si cel de pe Deception Island, care se gaseste la 850km la sud-est de Capul Horn. Erebus erupe continuu de cateva decenii, dar cel de pe Deception Island este responsabil de cea mai masiva eruptie din zona Antarcticii.

Structura in forma unei potcoave de cal s-a format acum 10.000 de ani in urma unei eruptii explozive care a imprastiat mai mult de 30 km cubi de roca topita.

deception island hartaDin punct de vedere vulcanic, Deception Island este un mister. Multi vulcani sunt rezultatul fenomenului de subductie, atunci cand doua placi tectonice se ciocnesc, iar una se scufunda sub cealalta. Cei mai multi vulcani de pe apa, cum e cazul Hawaii, apar in zone fierbinti. Nu sunt plasati langa falii ci au ca sursa gauri in fundul oceanului. Pana nu demult, oamenii de stiinta au crezut ca insula ar exista datorita unui fenomen de subductie sub ocean, dar o ipoteza recenta sugereaza existenta unui rift. Adica, in loc sa se ciocneasca faliile, ele se indeparteaza una de cealalta, in urma lor ramanand un gol. Acela este riftul.

Citeste si  VIDEO: Eruptia vulcanului Shidake

deception island harta mare

[sursa]