Vulcanul Ruapehu ar putea erupe în curând

vulcanul ruapehuEste situat in Noua Zeelanda si prezinta semne ca ar erupe in curand, dupa cum avertizeaza oamenii de stiinta. Vulcanul cu varful presarat cu zapada a fost folosit pentru anumite scene in Lord of the Rings – Return of the King.

Miercuri, nivelul de alerta al muntelui a fost ridicat la 2, iar codul de alerta aviatica a fost modificat din verde in galben. Autoritatile ii avertizeaza de atunci pe cataratori sa evite zona din jurul vulcanului.

Dincolo de gazele emanate, au fost detectate miscari seismice in aprilie, iar craterul s-a incalzit de la 25 de grade la 46. Asta nu inseamna ca vulcanul va erupe cu siguranta. Conul vulcanic trece prin multe incalziri naturale si raciri. Din 2010, opt asemenea cicluri au fost inregistrate si nici unul nu a dus la o eruptie, durata unuia fiind, de regula, de 14 luni, dar combinatia cu gazele emanate si activitatea seismica este una periculoasa.

Vestea buna e ca nu exista motive foarte mari de ingrijorare in cazul unei eruptii. Ruapehu este unul dintre cei mai activi vulcani din nordul Noii Zeelande. A erupt de 60 de ori din 1945, de cele mai multe ori cu efecte minore. Ultima sa eruptie a avut loc in 2007 si a fost inregistrat un singur ranit, un catarator care si-a prins piciorul sub o piatra. Datorita pozitiei in interiorul Parcului National Tongariro, nu exista nici o asezare umana in apropiere. Cel mai mare pericol este laharul, norul piroclastic rezultat in urma prabusirii unui versant. De asemenea, zborurile ar putea fi deviate sau chiar suspendate, cum s-a intamplat in cazul Muntelui Etna in 2010 si a Eyjaffjallajokull din Islanda in 2010.

Citeste si  Cea mai tare teorema de fizica despre care nu ati auzit nimic

[sursa]