Armata canadiana investigheaza un zgomot misterios de sub Oceanul Arctic

City Escapes Nature Photo/Shutterstock
City Escapes Nature Photo/Shutterstock

Un zgomot misterois pare sa vina de pe fundul marii langa Nunavut, Canada, iar vanatorii din zona sunt ingrijorati de faptul ca acesta ar speria fauna locala. Descris ca fiind un „ping”, „hum” sau „bip”, sunetul este prezent de luni de zile in zona arctica, iar localnicii au devenit intr-atat de disperati incat au cerut ajutorul armatei. A fost demarata o ancheta.

Sunetul vine de undeva de pe fundul apei din stramtoarea Hecla Fury, un canal ingust din Nunavut, cel mai nou si mai putin populat teritoriu canadian localizat in coltul nord-estic aproape de Groenlanda.

In Nunavut traiesc 31.000 de oameni, cei mai multi inuiti, pe o suprafata de 1.750.000 km patrati. Traditia locala implica vanarea mamiferelor mari precum foci, caribou si al balenelor, iar stramtoarea este folosita de multe animale pentru hrana.

Totul s-a schimbat in timpul verii, cand localnicii au raportat o evitare de catre animale a zonei, iar acest lucru a coincis cu aparitia acestui sunet.

Citeste si  Virus bizar descoperit sub fundul oceanului

Atunci cand oamenii de stiinta sunt implicati, iar concluziile inca neclare, apar teoriile conspiratiei printre care se numara cea conform careia Greenpeace ar fi scufundat un sonar pentru a indeparta animalele marine, evitand, astfel, vanarea lor. Daca sunetul chiar exista, iar oamenii de stiinta inca nu au confirmat asta, principala ingrijorare vizeaza fauna. Spre deosebire de sunetul descoperit in marea Caraibelor in iunie, care era de frecventa joasa, acesta nu pare a fi de provenienta naturala.

La inceputul acestui an, o instanta a decis in California ca sonarele de frecventa joasa sa nu poata fi folosita de marina americana pentru ca afecteaza balenele, delfinii si morsele, care se bazeaza pe sunet pentru a naviga.

[sursa]