Zidul de gheață japonez de la Fukushima
Japonia este pe cale sa porneasca un sistem urias de refrigerare care ar crea un „zid” subteran de gheata cu o lungime de 1.5 km pentru a izola apa radioactiva care se scurge din centrala de la Fukushima.
Ideea a aparut dupa ce robotii construiti special pentru a curata centrala de material radioactiv au „decedat” dupa doar cateva zile de la inceperea misiunii din cauza nivelurilor uriase de radiatii. Planul acesta consta in crearea unui zid inghetat in jurul centralei care sa izoleze apa din subteran.
Suna extrem pentru simplul motiv ca este. Sistemul de refrigerare costa aproximativ 312 milioane de dolari si se afla cu un an in intarziere, iar cativa experti inca nu sunt convinsi ca ar functiona.
Planul implica tevi uriase de refrigerare la o adancime de 30 metri ce vor ingheta solul in jurul lor pe o lungime de 1.5 km. Problema este ca reactoarele de la Fukushima trebuie racite cu foarte multa apa pentru a preveni supraincalzirea miezului topit, iar aceasta apa contaminata se infiltreaza prin fisuri in mediul inconjurator.
Asemenea ziduri de gheata au mai fost folosite in trecut pentru a impiedica intrarea apei in tuneluri de metrou nefinalizate sau avariate, dar un zid la o asemenea scara nu a mai fost testat pana acum. Curatarea centralei de la Fukushima va dura zeci de ani, iar metodele de refrigerare utilizate in trecut au rezistat doar 6. Rezultatele nu sunt cunoscute pe deplin pentru ca efectul acestui proiect a fost doar simulat.
Tevile sunt complete iar Autoritatea Japoneza de Reglementare Nucleara a dat ok-ul pentru pornirea lor saptamana aceasta pentru ca solul sa inghete in urmatoarea luna.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.