ExoMars: Misiune istorică pentru ESA și Roscosmos

ExoMars
Foto: ESA

După o călătorie comună de 7 luni către Marte, cele două vehicule care alcătuiesc prima fază a proiectului ExoMars – o colaborare între ESA și Roscosmos – s-au separat pe 16 octombrie pentru a-și continua individual misiunea.

Astăzi, 19 octombrie 2016, cele două vehicule sunt pregătite pentru a-și îndeplini sarcinile: sonda Schiaparelli va încerca să asolizeze intactă pe suprafața planetei Marte, în timp ce TGO va rămâne pe orbita planetei.

Scopul final al misiunii ExoMars este să determine dacă a existat vreodată viață pe Marte sau dacă există viață în prezent. TGO va încerca să răspundă la acestă întrebare detectând gazele din atmosfera planetei. Vehiculul va căuta compuși specifici cum este metanul, a cărui existență în jurul Planetei Roșii ar putea indica existența vieții pe suprafața acesteia.

Schiaparelli va asoliza pe suprafața planetei, principalul scop al vehiculului fiind să demonstreze că misiunea ExoMars deține tehnologia necesară pentru a asoliza fără probleme pe Marte. Înainte ca bateriile cu care este echipată să se descarce, Schiaparelli va transmite timp de câteva zile date referitoare la intrarea în atmosferă, coborârea spre suprafața planetei și impactul cu solul.

Citeste si  VIDEO: Elon Musk la cel de al 68-lea Congres Internațional de Astronautică

Acesta reprezintă doar prima fază a misiunii ExoMars. Cea de a doua etapă a misiunii este programată pentru anul 2020 și presupune plasarea rover-ului ExoMars pe Marte, un rover care va naviga autonom pe suprafața planetei în căutarea posibilelor semne ale vieții.

Dacă totul funcționează conform planului, ziua de azi va fi o zi istorică, marcând prima misiune de succes pe suprafața planetei Marte a unei alte entități în afara de NASA.

ESA va transmite în direct evenimentele de astăzi începând cu ora 17:40, ora României.

Anca Stănescu