Petricor – Mirosul ploii
Cu totii adoram mirosul pe care-l simtim dupa ploaie si mai ales dupa perioade indelungate de seceta si mai ales vara, dar ce anume produce mirosul, daca apa este inodora?
In primul rand, trebuie sa precizam ca mirosul ploii are si un nume stiintific: petricor, care vine de la petros (piatra) si icor (lichidul zeilor). Se pare ca sunt mai multe mirosuri de ploaie si mai multi factori cauzatori. Unul ar exista inainte ca ploaia sa atinga pamantul, ceva dulce si intepator precum clorul. Acela este ozonul. In timpul unei furtuni, fulgerele sparg moleculele de azot si oxigen, iar acestea se pot recombina in oxid de azot, care, reactionand cu alte elemente, formeaza ozonul. Vantul poarta ozonul in afara furtunii si asa ajunge la noi.
Alt miros este acela din timpul ploii si este dat de bacterii. Actinomicetele cresc in sol cand acesta este umed. Cand este uscat, ele produc spori, iar cand devine iar umed, sporii se ridica, iar noi ii inspiram si asa simtim mirosul ploii. Cu cat e mai lunga seceta, cu atat sunt mai multi pori care asteapta sa se ridice la prima ploaie. Bacteria aceasta este atat de raspandita, incat oricine de oriunde din lume va recunoaste petricorul.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.