Cosmos 

Top: Cele mai interesante exo-planete

Am scris, in trecut, despre cele mai ciudate exo-planeteastazi vorbim despre cele mai interesante.

HD189773 Ab

HD189773 Ab

Aceasta planeta extra-solara orbiteaza o planeta pitica portocalie aflata la o distanta de 63 ani-lumina de noi. Planeta este caracterizata de o nuanta intensa de albastru datorita cristalelor de silicat de magneziu ce imprastie lumina in atmosfera. Avem cer albastru pe Terra tot din cauza refractiei luminii. Din pacate, HD189773 Ab are vanturi de 9,700 km/ora si o temperatura de aproximativ 800 grade Celsius. Vantul poarta particule de nisip pe orizontala capabile sa sableze tot ce intalnesc in cale.

Beta Pictoris b

Beta Pictoris b

O alta exo-planeta interesanta ce ar orbita steaua Beta Pictoris, despre care stim deja cat de periculoasa este. Are o masa intre 4 si 11 ori masa lui Jupiter si este responsabila de devierea si distrugerea multor comete, care au generat 200 milioane de miliarde de monoxid de carbon ce ar fi inglobat intreaga planeta. Savantii cred ca o cometa este atrasa si distrusa la fiecare 5 minute pentru a putea sustine cantitatea de monoxid de carbon.

WASP-12b

WASP-12b

Daca adori cataclismele planetare, aceasta este o exo-planeta perfecta pentru tine. Are de 1.4 ori masa lui Jupiter, dar o distanta fata de steaua sa de doar 3 milioane de km. Vecinatatea aceasta are efecte drastice asupra planetei. Atmosfera este atrasa de stea, iar planeta nu mai are forma sferica ci una ovala. Dimensiunea ei s-a marit la o dimensiune de 6 ori mai mare decat Jupiter din cauza atractiei stelei, iar temperatura este foarte mare – 2.250 grade Celsius. Straluceste in spectrul infrarosu.

Citeste si  Cum miros planetele?

PSR J1719-1438 b

PSR J1719-1438 b

Aceasta este o alta planeta considerata a fi compusa din diamante din cauza presiunii enorme. Este cea mai densa planeta descoperita pana acum cu o masa de 330 ori mai mare decat cea a Terrei si cu un volum de 64 de ori mai mare. Din aceasta cauza, presiunea apasa atat de mult pe carbonul care compune planeta mai mult decat se intampla pe Terra, proces din care rezulta diamantele. Mai mult, PSR J1719-1438 b orbiteaza un pulsar ce se invarte o data la 5.8 milisecunde si care emite un camp magnetic foarte puternic. Acesta duce la o cantitate mare de raze X si gamma capabile sa omoare orice forma de viata s-ar apropia prea mult.

GJ 1214b

GJ 1214b

O lume acoperita in totalitate de apa ar fi interesanta pentru navigatori, dar nu aceasta. Este o planeta din categoria super-Terra. Din pacate, distanta fata de steaua pe care o orbiteaza este de 2 milioane de km, cauza unei temperaturi cuprinse intre 120 si 280 grade Celsius. Se crede a fi o lume pe care intalnim foarte mult abur. Unele modele indica faptul ca pe astfel de planete putem gasi apa in diferite stadii: abur, lichida, super-lichida, solida si plasma.

[sursa]

Similare

Leave a Comment