50 de ani de la primii pași pe Lună

Acum 50 de ani, pe Pământ existau 3,5 miliarde de oameni. 3 oameni dintre cei 3,5 miliarde se aflau de 5 zile într-o călătorie care avea să rămână până în prezent parcursă doar de alți 21.

Acum 50 de ani, Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins se aflau în drum spre Lună, în călătoria ce urma să impacteze cursul istoriei umanității.

În timpul în care scriu acest articol, astronauții se aflau la 10 ore distanță de la prima aselenizare cu succes din istoria omenirii. Neil Armstrong se afla la 17 ore distanță de la a deveni primul om care a pășit pe suprafața Lunii, urmat la 19 minute distanță de Buzz Aldrin. Michael Collins avea să rămână în modulul de comandă, orbitând Luna singur timp de mai mult de o zi și sperând să nu fie nevoie să se întoarcă singur înspre Pământ.

Luna
NASA/apolloinrealtime.org

Acum 50 de ani, peste 500 de milioane de oameni se pregăteau să urmărească cel mai mare eveniment al secolului 20, în singurul mod posibil atunci – la televizor. Astăzi, însă, NASA va transmite în direct filmarea originală a aselenizării și a primilor pași pe Lună, la aceleași ore la care aceste două evenimente au avut loc acum jumătate de secol, pe Twitter, Periscope, Youtube, Facebook Live și UStream.

Până atunci, puteți verifica stadiul misiunii în timp real pe apolloinrealtime.org – în 30 de minute încep pregătirile pentru micul pas al omului și saltul uriaș al omenirii 🙂