Alaptatul duce la un IQ mai ridicat

breastfeeding-670Calina Curticapean

Conform unui studiu publicat ieri, in jurnalul medical The Lancet, adultii care au fost alaptati ca bebelusi sunt mai inteligenti.

Oamenii de stiinta au urmarit dezvoltarea a 3500 de subiecti pe parcursul a 30 de ani. Bernardo Lessa Horta si echipa lui de la Universitatea Federala din Pelontas, Brazilia, au reanalizat si datele colectate in urma unui alt studiu realizat in 1982.

Subiectii au fost impartiti in 5 grupuri in functie de durata de alaptare, tinand cont de 10 variabile de natura biologica sau sociala: veniturile familiei la nastere, educatia parintilor, bagajul genetic, fumatul in timpul sarcinii, varsta mamei, tipul nasterii si greutatea nou nascutului.

Citeste si  Ce patim cand stam treji prea mult

Datele arata ca un individ care a fost alaptat pentru cel putin un an are rezultate considerabil mai bune la testele de inteligenta si castiga in medie cu 98E mai mult decat un alt individ, alaptat mai putin de o luna. Astfel, cercetatorii au evidentiat si ca statutul socioeconomic al mamei joaca un rol mai putin important in dezvoltarea copilului decat alaptatul.

Cel mai probabil, la baza acestor rezultate sta prezenta acizilor grasi saturati (DHAs) in laptele matern, esentiali pentru dezvoltarea creierului.

[sursa]