Amintirile false
Se întâmplă lucruri interesante cu amintirile noastre când sunt și alte persoane implicate. Cunoașterea comună este mai complexă decât memoria individuală, sau așa ar trebui, în teorie.
Jurnalistul Malcolm Nicholson de la Hope&Fears a discutat cu experți pentru a afla dacă grupurile de oameni își pot aminti ceva ce nu s-a întâmplat, cum ar fi remarca lui Donald Trump potrivit căreia mii de musulmani ar fi sărbătorit pe străzi după 9/11, o amintire falsă pe care o treime dintre republicani par să și-o amintească.
Stephen Ceci de la Cornell University își amintește un studiu de psihologie din 1954 în care jucătorii de rugby își aminteau de un anumit meci că adversarii erau mult mai agresivi. El indică și cazuri de molestare în care mărturiile unui copil sunt adesea susținute de alții din cauza, în parte, a presiunii sociale și a altor tipuri de sugestie. Ambele pot fi utilizate ca exemple de situații în care amintirea grupului este evidentă.
„Există câteva studii care arată că oamenii pot avea amintiri distorsionate despre evenimente publice semnificative” – Kimberly Wade de la University of Warwick, exemplificând un studiu care a evidențiat că americanii sunt mai predispuși la a-și aminti de descoperirea armelor de distrugere în masă în Irak mai mult decât germanii și australienii.
„Există multe studii care arată că atunci când două persoane sunt martori ai aceluiași eveniment pe care-l discută, versiunea unuia poate să o influențeze pe a celuilalt. În literatura de specialitate, procesul poartă numele de conformitate a memoriei și este un efect foarte puternic și bine documentat.” – Kimberly Wade
Ea a adăugat că amintirile false se alimentează singure, având scopul de a ne face să ne simțim mai bine cu privire la propria persoană, relațiile noastre și situația curentă.
„Anumite persoane își amintesc în continuare informația incorectă chiar și după ce li s-au prezentat dovezile ca aceea este o informație falsă. Asta sugerează că memoria este una destul de fixă, căci odată ce o amintire s-a sedimentat, greu o mai poți modifica. Nu dăm atenție faptelor care nu se pliază pe percepția noastră asupra lumii.” – William Hirst, psiholog
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.