Mâncarea, după ce s-a așezat o muscă pe ea
Este necesar ca o singură muscă să se așeze pe prânzul tău pentru a naște în tine îndoieli în privința germenilor ce s-ar adăposti în ea. Ce rău ar putea face o singură muscă? Ar trebui aruncată?
Există sute de specii de muște în Australia. Acest grup divers de insecte variază de la țânțari la muște și musculițe. Ele joacă un rol foarte important în descompunere, polenizare și prin poziția lor în lanțul trofic. Ajută la rezolvarea cazurilor de crimă și tratează rănile infectate.
Multe asemenea muște prezintă un risc asupra sănătății noastre, dar nici una nu ne bântuie mai mult casele decât clasica muscă. Se află peste tot în perioadele calde și sunt extrem de enervante și, de asemenea, un risc.
Musca domestica este cunoscută și ca musca de casă, una dintre cele mai răspândite specii de insecte din lume. Este asociată cu produsele animale în stadiul putrefacției. După ce-și depun ouăle, apar viermii care-și croiesc drumul din materia organică prin consumarea ei. Musca adultă poate trăi chiar și o lună și poate depune sute de ouă în timp.
De pe caca, pe farfurie
Când vine vorba despre transmiterea patogenilor, nu e de vină neapărat musca ci locul din care vine ea. Muștele nu vizitează doar sandvișurile proaspete ci petrec foarte multă vreme pe animale și plante în putrefacție. În aceste medii există foarte mulți patogeni și paraziți.
Muștele de casă nu mușcă. Spre deosebire de țânțari, care transmit patogeni periculoși pentru oameni prin saliva lor, muștele ne infectează cu patogenii prezenți pe picioarele și corpul lor. Pe lângă urmele lăsate de acestea, muștele își lasă și fecalele pe mâncarea noastră. De asemenea, ele și vomită pe ea.
Muștele nu au dinți și, deci, nu pot mușca din mâncarea noastră, așa că sunt nevoite să scuipe salivă bogată într-o enzimă care dizolvă hrana, permițându-le apoi sa aspire supa rezultată compusă din fluide digestive regurgitate și mâncare parțial dizolvată. Dacă o muscă are destul timp să se plimbe pe mâncarea noastră vomitând pe ea, aspirând-o și lăsându-și fecalele peste tot, șansele de a lăsa în urmă o populație serioasă de patogeni este foarte mare.
Aruncăm mâncarea?
De cele mai multe ori, prezența unei muște nu înseamnă că mâncarea trebuie aruncată. Deși nu încape îndoială în privința igienei lor și a faptului că pot transporta bacterii, virusuri și paraziți de pe gunoaie direct pe mâncarea noastră, o aterizare are șanse mici să declanșeze o reacție în lanț care să ducă la o boală.
Mai periculoase sunt muștele care se plimbă minute în șir pe mâncarea noastră defecând și vomitând pe ea. Cu cât trece mai mult timp, cu atât sunt șanse mai mari ca patogenii lăsați în urmă să se dezvolte și să se înmulțească.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.