Secretul Științific pentru Slăbit III

1.O viață echilibrată

healthyCâte puțin din orice îți face plăcere și câte puțin din ce nu îți face plăcere. Să NU stai 16 ore în fund la serviciu dar nici să NU exersezi toată ziua dacă nu ești sportiv de performanță. Să nu faci binge-uri de mâncare pentru că ești trist sau stresat. În schimb, să-ți manageriezi stresul mergând la psiholog, făcând plimbări sau alergări în natură, ieșind cu pretenii, făcând dragoste,  râzând. Să dormi îndeajuns și să nu dormi în papuci atunci când ești treaz.

2. O viață activă

Corpurile noastre au două sisteme nervoase antagoniste care se ocupă de orice nu facem voluntar: sistemul nervos simpatic și parasimpatic. Parasimpaticul se ocupă de „stat”: stat la masă, stat la dormit. Prin contrast, sistemul simpatic se ocupă de orice „activ”, inclusiv de momentele de urgență. Sistemul nervos simpatic acționează, printre altele, prin adrenalină și, așa cum am explicat înn partea a doua, adrenalina este foarte bună pentru a mobiliza grăsimile. O viață activă înseamnă mers la birou, parcatul mașinii cât mai departe în parcarea de la supermarket, mers pe bicicletă, plimbat câini, pauze de stat în fund o dată la 55 de minute, ieșit nu la bere, ci la ping-pong (sau beer-pong) etc. etc. Sunt sute de mici tertipuri care vă fac să fiți activi chiar dacă aveți un serviciu sau un stil de viață sedentar.

3. Mâncare sănătoasă

Aici am avea ce discuta o carte întreagă dar, pe scurt, trebuie să aveți un echilibru între principii – glucide, lipide, proteine. În momentul în care vreți să slăbiți, ar fi o idee să consumați mai multe proteine în primă fază (un fel de Dukan mai puțin psihotic) și să faceți sport pentru a obliga corpul să scoată din rezerve.

În plus, fugiți de ambalaje ca de naiba. Dacă vreți un snack neapărat, luați o migdală, luați o nucă, luați o căpșună. Nu luați o bombonică, o fondantă. Beți suc de mere, beți apă, beți ceai neîndulcit, nu beți sucuri carbogazoase – fie ele și „zero”.

Citeste si  Cum este produs sangele?

Opriți-vă din mâncat nu când vă urâți pe voi înșivă, ci când chiar v-ați săturat. Iar dacă chiar și așa consumați mult, există unele trucuri care nu vă pun în pericol sănătatea, cum ar fi:

  • mâncați într-o farfurie mică -să pară mai multă mâncare- și cu o culoare care face contrast cu mâncarea sau foarte ciudată, de exemplu, albastră
  • mâncați lucruri care vă îndestulează, cum ar fi carne, fasole, ouă (da, da, multe proteine)
  • jucați-vă cu un pic de capsaicină (ardei iuți), care vă va forța corpul să ridice temperatura centrală și a pielii și, deci, să producă mai multă energie
  • atunci când mâncați, nu faceți și altceva. Dacă nu vă concentrați asupra mâncării, există toate șansele să ratați momentul când creierul spune „STOP!” pentru că erați mult pre atenți la scena de acțiune din film

Știu că probabil vă așteptați să existe o dietă magică, dar, din păcate, lumea nu funcționează așa. În principal pentru că suntem diferiți! Avem metabolisme diferite, chiar dacă toate respectă aceleași principii de bază, avem moduri diferite de a face față stresului, chiar dacă ne afectează pe toți, avem programe de masă, somn și activitate diferite. Idea este să respectați unele principii și să nu vă forțați prea mult din prima pentru că reculul va fi…îngrășător!