Andromeda a avut un trecut mai violent decat Calea Lactee

Andromeda steleUn studiu detaliat facut pe miscarea populatiilor de stele din discul Andromedei a relevat diferente mari dintre galaxia vecina si noi. Andromeda este atat de mare pentru ca in trecut s-a ciocnit cu alte galaxii.

O fotografie facuta de Hubble ne arata stele cu varste diferite.

Structura si deplasarile discului spiralat al galaxiei ne ofera informatii importante despre formarea ei. Andromeda este atat de darnica in informatii pentru ca este atat de aproape de noi si o putem observa din afara ei. Masuratori am putut face si in cazul Caii Lactee, dar fiind in interior, nu am putut masura multe lucruri, pe cand in cazul Andromedei…

A fost studiata viteza radiala a 10.000 destele. Imaginea de mai sus a fost realizata in 6 lungimi de unda diferite.

Savantii au observat ca stelele tinere se afla in jurul centrului galactic deplasandu-se ordonat, in timp ce stelele batrane se deplaseaza haotic. Daca am privi muchia discului galactic, am vedea stelele tinere intr-un strat foarte subtire si pe cele batrane in zone stufoase.

Citeste si  Evoluție la scară galactică

Un scenariu al formarii Andromedei are legatura cu ciocnirea galaxiei cu altele mai mici. Altul spune ca discul de stelar s-a transformat dintr-unul gros, haotic, intr-unul subtire si ordonat.

Cele mai ordonate zone din discul Andromedei sunt mai dezordonate decat discul Caii Lactee.

Oamenii de stiinta cred ca galaxii de dimensiunea Andromedei dar si a Caii Lactee au ajuns la dimensiunile de astazi dupa ce au canibalizat alte galaxii mai mici, incluzand in propriile discuri stele si gaz. 70% din discurile celor doua galaxii au interactionat cu cel putin o galaxie mai mica in ultimii 10.000 ani. In cazul galaxiei noastre e mai putin probabil, pe cand in cazul Andromedei, predictia este aproape sigura.

[sursa]