Curba continuumului spatiu-timp masurata cu ajutorul disparitiei unui pulsar
Intr-o cursa contra-timp, astronomii au masurat curba spatiu-timp in campul gravitational al unui sistem binar si au aflat masa unei stele neutronice chiar inainte ca aceasta sa dispara din campul nostru vizual.
Echipa a analizat masa ambelor stele. Pulsarul se invarte si emite unde radio o data la 144 milisecunde si orbiteaza in jurul unei alte stele la fiecare 4 ore.
Urmarind deplasarea pulsarului savantii au putut masura interactiunea gravitationala dintre cele doua stele cu o precizie foarte mare. Cele doua corpuri cantaresc mai mult decat Soarele si sunt de 100 de ori mai apropiate decat este Terra de Soare. Gravitatia extrema genereaza efecte remarcabile.
Potrivit relativitatii generale, axa stelelor neutronice are o miscare cauzata de deplasarea in jurul unei companioane masive. Cu fiecare miscare de revolutie in jurul ei, printr-un continuum spatiu-timp cubat, axa este din ce in ce mai afectata. Pana acum, emisiile pulsarului ajungeau pe Terra, dar pentru ca axa si-a schimbat orientarea, emisiile acestea nu mai sunt vizibile de aici.
Este pentru prima data cand un pulsar atat de tanar dispare pur si simplu din campul nostru vizual. Axa va reveni la pozitia initiala peste aproximativ 160 de ani.
Steaua neutronica se afla la o distanta de 25.000 ani-lumina de noi.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.