Anomalie in Marea Piramida

platoul giza fainLuna trecuta, o echipa de savanti a scanat piramidele egiptene utilizand cea mai noua tehnologie cu speranta de a afla mai multe detalii despre cele mai faimoase 3 structuri situate acolo, pe platoul Giza in apropiere de Cairo. Deja au gasit ceva – puncte fierbinti, in special unul mare in interiorul Marii Piramide, cea a lui Khufu.

Pentru ca materialele retin caldura in mod diferit, anomaliile termice ar putea fi semne ale prezentei unor crapaturi sub suprafata, cavitati sau, de ce nu, pasaje secrete. In timp ce scanarile termice au relevat diferente de temperatura, echipa a gasit o anomalie speciala pe partea estica a piramidei lui Khufu la nivelul solului. Pare un pasaj mic, in sol, ce urca spre temelia piramidei, unde ajunge intr-o zona cu o temperatura diferita.

scanare termicaScanarea a avut loc ziua, ceea e inseamna ca oamenii de stiinta au putut monitoriza schimbarile de temperatura in timp ce structurile se incalzeau si apoi se raceau la rasarit si apus. Chiar daca fiecare bloc de piatra are o temperatura nitel diferita, monitorizand viteza procesului de incalzire si racire, echipa a putut identifica anomaliile. In timp ce diferentele de temperatura ale blocurilor de calcar sunt intre 0.1 si 0.5 grade Celsius, anomalia din Marea Piramida masoara 6 grade peste temperatura blocurilor in acea zona.

Citeste si  Piramida inalta de 4.800 m pe Ceres

Studiul va continua pana anul viitor, scanarea termala fiind doar primul pas. In continuare, savantii vor scana piramidele cu infrarosii si vor folosi particule cosmice intitulate muoni radiografici si reconstructie 3D pentru o imagine cat mai detaliata.

[sursa]