Aproape de a eradica a doua boala la nivel global

vierme de guineeaIn 1980, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat oficial ca una dintre cele mai cumplite boli din istoria omenirii, variola, a fost eradicata. A fost pentru prima data cand o maladie a fost complet eliminata de pe planeta. A fost necesar un efort masiv din partea multor tari, cu vaccinari la nivel global, supraveghere si masuri preventive.

Acum, suntem aproape de a eradica inca una – boala viermelui de guineea.

Chiar daca rareori este letala, boala viermelui de guineea, sau dracunculiasis, este oripilanta si poate avea efect degenerativ. Poate deveni letala, daca nu este tratata cu atentia cuvenita. Oamenii se contamineaza cu apa ne-potabila ce contine larve ale viermelui. Acestea trec apoi prin peretele intestinului si cresc in interiorul corpului aproape un an atingand lungimi de 80 centimetri. Viermele migreaza apoi spre muschi si iese in afara corpului prin basici extrem de dureroase. Procesul agonizant dureaza aproape 30 de zile, timp in care persoana infectata incearca sa-si aline durerea scufundand picioarele in apa, fapt ce elibereaza ouale viermeluri, restartand prcesul.

Citeste si  De ce variaza greutatea zilnic?

In 1986, erau peste 3.5 milioane de cazuri in 24.000 de sate din 21 de state Asiatice si Africane. Acum, dupa un deceniu de munca, mai sunt doar 126 de cazuri, aflate in 30 de sate africane. Va fi prima boala eradicata fara vaccinuri.

[sursa]