NASA va crea cel mai rece loc din Spatiu

Si va folosi lasere! In goana dupa cele mai mici temperaturi, NASA va trimite un aparat pe Statia Spatiala Internationala ce va crea un punct de 10 miliarde de ori mai rece decat vidul spatiului.

Numele sau este „Cold Atom Laboratory”, o incarcatura de dimeniunea unei cutii frigorifice la bordul unei rachete Orbital ATK Cygnus, si ii va ajuta pe cercetatori sa inteleaga proprietatile stranii cuantice ale atomilor ultra-reci.

O combinatie de lasere si magneti vor fi folositi pentru a raci si a incetini un nor de atomi la o fractiune deasupra zeroului absolut (-273.15 grade Celsius).

Zero absolut este cea mai scazuta temperatura din Univers, una imposibil de atins pentru ca la aceasta valoare atomii se opresc din miscare, dar Cold Atom Laboratory (CAL) poate raci nori de atomi la doar o zecime de miliardime de grad deasupra acestei valori, ceea ce ii va determina sa se miste foarte incet. Norii acestia poarta numele de Condensati Bose-Einstein. Pot fi creati si pe Terra, dar exista un șpil – gravitatia. Ii trage in jos foarte repede, asa ca pot fi observati doar pentru o fractiune de secunda.

Citeste si  Cel mai rar element de pe Terra - 30 grame in total

Microgravitatia de la bordul Statiei Spatiale Internationale va rezolva problema aceasta, permitandu-le oamenilor de stiinta de pe Terra sa observe de la distanta atomii timp de aproape 10 secunde.

[sursa]

This is so cool!