Autobuzul sub care circulă mașini

autobuz prototip
Foto: New China TV

Inginerii chinezi au finalizat un prototip în mărime naturală a autobuzului gigantic ce se deplasează deasupra mașinilor mici. Autobuzul are 22 de metri lungime, 7,8 metri lățime și 4,8 metri înălțime și va circula cu 60 km/h. Poate să transporte 300 de pasageri, iar sub el pot circula nestingherite mașini cu o înălțime mai mică de 2 metri.

Prima cursă a autobuzului a fost mai mult o validare a conceptului, decât un test tehnic, vehiculul circulând pe un traseu demonstrativ de doar 300 de metri, iar inginerul șef al proiectului, Song You Zhon, crede că autobuzul va fi disponibil pe piață într-un an și jumătate.

Autovehiculul ar putea fi o soluție potrivită pentru descongestionarea traficului pentru că ar transporta sute de persoane, fară să afecteze circulația vehiculelor de sub el. Practic, șoselele din China ar deveni spațiul unei simbioze între transportul în comun și cel personal.

Citeste si  Tehnologie NASA folosită pentru vehicule autonome

China jonglează cu această idee de ceva timp, iar proiectul a generat interes în luna mai 2016, când un model în miniatură a fost dezvăluit la ediția a 19-a a Expoziției Internationale de High – Tech din Beijing. O lună mai târziu, dezvoltatorii proiectului au anunțat că autobuzul va fi gata pentru un test de șosea în luna august. În iulie, viitorul transportului a intrat în producție.

[sursa] [sursa] [sursa]