Ce se intampla in creier cand terminam fraza cuiva

autocorrectNeurologii cred ca au inteles exact ce face creierul cand cineva termina fraza altcuiva. O echipa din SUA a descoperit dovezi care arata ca hipocamp, zona din creier responsabila de memorie, este de vina pentru dorinta noastra de a finaliza frazele altora. 

Acest lucru sugereaza ca mintea noastra incearca automat sa completeze pe baza amintirilor lingvistice si a modului in care interlocutorul vorbeste, o descoperire care leaga memoria si limbajul pentru prima data.

„Limbajul verbal este ceva ce stiam ca evolueaza si are loc in cortex, motiv pentru care noi avem limbaj verbal, iar soarecii nu. In ciuda faptului ca zona zona hipocampa din lobul temporal este legata de memoria verbala si spatiala in cazul oamenilor, cele doua zone au fost precum doua nave ce navigheaza pe timp de ceata, nestiind una de cealalta.” – Robert Knight, Universitatea California, Berkeley

Cea mai buna comparatie e cu un smartphone. Cand trimiti un text cu un cuvant ciudat inauntru, telefonul incearca sa-l corecteze, daca ai autocorrectul activat, cu un altul pe care crede ca doresti sa-l folosesti. In timp, invata ca acel cuvant ciudat este, de fapt, cuvantul pe care il vrei, asa ca-l introduce automat. Daca cercetarea este corecta, acelasi lucru se intampla si in creierul nostru cand suntem implicati intr-o conversatie.

Citeste si  Neuronii raspunzatori de sete

In timpul experimentelor, 10 din 12 persoane au avut „eruptii” de unde theta in hipocamp, o activitate asociata memoriei, cand frazele aveau un raspuns evident. Cand acestea nu aveau un raspuns evident, hipocampul participantilor la studiu a luat-o razna in timp ce incerca sa prezica raspunsul corect.

[sursa]