Un proprietar de bar a construit o cusca Faraday pentru a impiedica utilizarea telefonului mobil

faraday
Foto: The Gin Tub/Facebook

Proprietarul unui bar din Marea Britanie a apelat la fizica pentru a-si forta clientii sa discute intre ei, nu prin smartphone pe social media. Steve Tyler, care detine Gin Tub in East Sussex, a construit propria cusca Faraday in jurul barului pentru a bloca semnalul telefoanelor mobile.

Este o idee ingenioasa, dar controversata, ce implica instalarea unei custi in ziduri si plafon pentru a bloca semnalele electromagnetice. Efectul a fost descoperit in 1836 de Michael Faraday si functioneaza precum castile care elimina zgomotul de fond prin emiterea undelor de sunet opuse pentru a-l anula.

Cand radiatia electromagnetica, semnalul telefonului in acest caz, se loveste de exteriorul unei custi Faraday, agita electronii din cusca, ce vor emite, la randul lor, un camp electromagnetic opus capabil sa anuleze radiatia din exterior.

Citeste si  14 dec, 1962 - Prima trecere a sondei Mariner 2 pe langa Venus

Avem si noi custi Faraday acasa, daca ai un cuptor cu microunde. Plasa metalica din gemuletul usii actioneaza ca o cusca, tinand microundele in interiorul cuptorului. Multe portofele au asa ceva pentru a proteja cardurile contactless.

[sursa][foto]