SUA se intorc pe Luna

Luna
NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Compania Moon Express a devenit prima organizatie privata care a primit aprobare din partea guvernului federal american pentru a aseleniza si s-ar putea intampla anul viitor. 

Compania fondata de miliardarul Naveen Jain, informaticianul Barney Pell si futuristul spatial Bob Richards, va fi a patra entitate din istorie care sa aselenizeze, dupa agentiile spatiale americane, chineze si sovietice.

Presupunand ca va avea succes, Moon Express va fi prima entitate privata care sa ajunga pe Luna, ceea ce inseamna ca, daca exista modalitatea de a gasi bani in solul lunar, cu siguranta ii vor extrage. Faptul ca este pentru prima data cand o initiativa comerciala pleaca pe Luna, a stresat birocratia, avand in vedere aprobarile necesare, pentru ca nu exista precedent. Tehnic vorbind, nu exista o legislatie care sa-i permita guvernului american sa aprobe in viitor alte companii care sa faca asta.

Citeste si  Documentar si Mockumentar despre Apollo 11

Moon Express a primit o aprobare unica de a lansa o nava comerciala cu misiunea de a merge dincolo de Terra, iar daca vor mai aparea asemenea initiative, institutiile statului vor fi nevoite sa contruiasca un cadru legal.

[sursa]