XPRIZE pentru colaborarea dintre oameni și AI

XprizeÎn parteneriat cu IBM, XPRIZE organizează încă o competiție cu scopul final de a schimba lumea.

Competiția denumită IBM Watson AI XPRIZE va provoca echipe din toată lumea să gasească modalități prin care oamenii pot să colaboreze cu inteligența artificială pentru a rezolva problemele cu care se confruntă umanitatea. Pentru a încuraja inovația în orice formă, XPRIZE nu setează un obiectiv unic al competiției – echipele înscrise pot să abordeze teme precum sănătatea, clima, transportul, energia, călătoriile în spațiu, educația, și să dezvolte soluții bazate pe inteligența artificială pentru oricare dintre domeniile alese.

Potrivit site-ului organizației, competițiile XPRIZE determină oamenii implicați – care pot fi atât experți în anumite industrii, cât și elevi de liceu – să identifice și să propună soluții pentru acele probleme ale omenirii în care deși se investesc resurse, nu sunt ameliorate, sau pentru acele situații neetichetate ca fiind probleme, pentru că nimeni nu le acordă atenție.

Înregistrările echipelor în competiția IBM Watson AI XPRIZE au început din iunie 2016 și se vor finaliza în decembrie 2016.

Competiția începe oficial în luna martie 2017 și se va finaliza în anul 2020, când cele 3 echipe finaliste vor susține un Ted Talk de prezentare a proiectelor. Echipa câștigătoare va primi 3.000.000$, iar locul 2 și 3 primesc 1.000.000$, respectiv 500.000$. Până la finalul competiției însă, echipele se finanțează singure.

Citeste si  Energie stocata in hartie

Membrii organizației XPRIZE cred că este momentul ca atenția în acest domeniu să se concentreze nu doar pe a spori capabilitățile inteligenței artificiale, ci pe maximizarea beneficiilor societății ca urmare a dezvoltării unor astfel de sisteme.

În cadrul uneia dintre competițiile organizate de XPRIZE – Google Lunar XPRIZE – participă și Moon Express, prima companie privată care a primit în iunie 2016 aprobarea guvernului american pentru a aseleniza în 2017. Echipa câștigătoare a Google Lunar XPRIZE va fi cea care va reuși să plaseze pe Lună un vehicul fără echipaj uman care să se deplaseze cel puțin 500 de metri de la locul de aselenizare și să transmită date înapoi pe Pământ.

[sursa] [sursa]