O companie din India în cursa Google Lunar XPrize

XPrize
Foto: NASA

TeamIndus, o companie din India, a devenit cel de al patrulea participant cu un contract de lansare asigurat în cursa organizată de XPrize înspre Lună – Google Lunar XPrize.

Google Lunar XPrize este o competiție menită să demonstreze capabilitățile sectorului spațial privat, echipele înscrise concurând pentru a plasa pe Lună un vehicul fără echipaj uman, care să se deplaseze cel puțin 500 de metri de la locul de aselenizare și să transmită date înapoi pe Pământ.

TeamIndus va concura cu MoonExpress, prima organizație privată care a primit în iunie 2016 aprobarea guvernului SUA de a aseleniza în anul 2017. În competiția Google Lunar XPrize se află și SpaceIL, o companie din Israel care își va lansa vehiculul către Lună la bordul rachetei Falcon 9 aparținând SpaceX și Team Synergy Moon, o colaborare între reprezentanți din 15 țări din jurul lumii.

Citeste si  New Horizons, pierduta in Spatiu

Compania din India este singurul concurent care a anunțat o dată concretă de lansare, respectiv 28 decembrie 2017, celelalte companii programând lansările cândva în a doua jumătate a anului 2017.

Până în prezent, doar Rusia, Statele Unite și China au plasat sonde funcționale pe suprafața satelitului nostru natural.

Anca Stănescu