Bazinul de scufundari de la Rio s-a inverzit

bazin scufundari rio
Foto: Tom Daley/Twitter

Ok, intelegem magnitudinea evenimentului, dificultatile de organizare si haosul organizat din spatele camerelor, dar ar trebui sa stii ce trebuie facut pentru ca un bazin plin cu apa sa-si pastreze limpezimea… Sau nu ar trebui sa stii?

Apa din bazinul de scufundari de la Jocurile Olimpice de la Rio s-a inverzit ieri, uimind sportivii si publicul si jenand organizatorii care nu au fost in stare sa explice schimbarea culorii. In mod bizar, bazinul de scufundari a fost albastru si limpede luni, dar sportivele, care ar fi trebuit sa concureze marti, au gasit un bazin tulbure si verde peste noapte.

Ceea ce face situatia si mai interesanta este bazinul de polo de langa, care a ramas limpede si cu o nuanta de albastru, un contrast evident intre cele doua, ce se afla la doar cativa metri departare.

Sportivii nu au fost deranjati de fenomen. S-au antrenat intr-o apa limpede, dar s-au asteptat in permanenta la situatii de acest fel. Jessica Parratto, din echipa SUA, a declarat ca ii cam place verde pentru ca a scos cel mai bun scor personal. Poate ar trebui sa ceara de acum inainte apa verde.

Citeste si  Fizicienii au descoperit o a doua stare a apei lichide

Chiar daca oficialii de la Rio asigura pe toata lumea ca apa verde nu prezinta un risc de sanatate pentru sportivii care trebuie sa inoate in ea, nu reusesc sa explice fenomenul. Testele la care a fost supusa apa nu au evidentiat nici un pericol pentru sanatate.

Expertii spun ca exista cateva cauze posibile cum ar fi un filtru defect sau calitatea slaba a apei sau cuprul corodat, dar cum ar fi ajuns cupru in apa? Ei bine, acesta se gaseste in incalzitoarele apei, iar daca a fost corodat, se inverzeste si ar putea inverzi apa.

[sursa][foto]