VIDEO: NASA a filmat in premiera dinamica unui motor solid

booster sls
Foto: NASA

Am vazut testul acesta live si pot spune ca am tresarit, simtind parca magnitudinea exploziei motorului solid atunci cand l-au activat de la distanta. De fapt, atat de tare s-a zguduit solul incat a fost smuls cablul de alimentare al camerei.

Oricat de multe lansari ati urmarit pe net sau la TV, nu ati vazut niciodata fumul rachetei comportandu-se astfel. Da, putem vedea lumina alba stralucitoare care iese din motoare, dar e nimica toata fata de ce poti vedea dincolo de ea. Nici o camera, indiferent cat de sofisticata, nu a reusit sa treaca de aceasta stralucire. Din fericire, NASA a facut dreptate. A lucrat la proiectul High Dynamic Range Stereo X (HiDyRS-X), o camera de mare viteza si dinamica ce a fost gata la timp pentru cel mai recent test al motorului solid al noii rachete, Space Launch System.

Pentru a intelege cat de mare este SLS-ul, va fi propulsata in spatiu prima data cu ajutorul a doua motoare ca acesta inalte cat o cladire de 17 etaje. Va fi cea mai puternica racheta din istorie si va duce astronautii NASA mai departe in Spatiu decat pana acum, arzand 5 tone de combustibil pe secunda pentru a crea 1.6 milioane de kg de forta.

Citeste si  Stea neutronica ce nu ar trebui sa existe

Inginerii NASA trebuie sa stie cum se comporta fiecare element al SLS, ceva foarte dificil cand trebuie sa analizezi un booster violent capabil sa orbeasca orice camera video. Pana acum, operatorii aveau de ales intre a filma cu o expunere setata pentru coada de foc, lasand totul sub-expus in rest, ori o expunere aleasa pentru toate celelalte detalii, filmand coada de foc extrem de luminoasa.

In loc sa aleaga expunerea, camera HiDyRS-X poate filma in mai multe expuneri slow-motion in acelasi timp pentru a vedea totul. Rezultatul este spectaculos si chiar un pic infricosator:

Activarea motorului a fost atat de puternica incat a smuls cablul de alimentare al camerei, ceea ce ii va intarzia pe ingineri in vederea lansarii din 2018. NASA a lansat doua fotografii, una realizata de o camera normala si cealalta de HiDyRS-X:

booster sls
NASA. Camera obisnuita.
booster sls
NASA. Camera HiDyRS-X.

[sursa]