Botii de pe Wikipedia sunt in razboi

Wikipedia, cel mai popular al cincilea site de pe internet, conform propriilor statistici, se afla in plin „razboi” cibernetic.

O analiza a primilor zece ani ai siteului a descoperit ca un urias numar de boti – algoritmi de editare bazati pe inteligenta artificiala – sunt implicati in dispute asupra articolelor, modificand in permanenta editarile facute, intr-o incercare disperata de a avea ultimul cuvant.

Taha Yasseri de la University of Oxford, alaturi de colegii sai, a urmarit modificarile de pe Wikipedia intre anii 2001 si 2010. Conform descoperirilor, desi in anii de inceput activitatea botilor era relativ redusa, aceasta a crescut in ritm alert pe masura ce tehnologia a avansat. Botii sunt responsabili pentru aproximativ 15% dintre modificarile realizate in aceasta enciclopedie, desi numarul lor abia reprezinta 0,1% dintre editorii Wikipedia.

Citeste si  Cernobîl: Sigur pentru încă 100 de ani datorită unei super-structuri

Desi sunt construiti pentru a fi „prietenosi” cu utilizatorii umani, aceasta bunavointa nu se extinde si asupra „semenilor” lor.

Spre exemplu, doi dintre ei, Xqbot si Darknessbot, au itervenit asupra a 3600 de articole. Intre 2009 si 2010, Xqbot a anulat mai mult de 2000 de editari facute de Darknessbot, iar Darknessbot i-a intors favoarea pentru 1700 de editari.

Cu alte cuvinte va trebui sa fim mult mai atenti cum programam acesti boti si sa o facem tinand cont si de tendintele lor combative.

[sursa]