Calatoria in Spatiu nu ar fi atat de riscanta, de fapt

141203111128-largeDatele oferite de experimentul Matroshka, primele masuratori ale expunerii de lunga durata a astronautilor la radiatia cosmica, sunt acum complete. Experimentul s-a desfasurat atat in Statia Spatiala cat si in afara ei si a aratat ca Spatiul Cosmic nu este atat de ostil pe cat se asteptau oamenii de stiinta.

Dincolo de amenintarile la adresa vietii evidente, radiatiile cosmice sunt printre cele mai periculoase, reducand cu mult perioada petrecuta de astronauti in afara Statiei Spatiale. Experimentul Matroshka a fost derulat de catre Agentia Spatiala Europeana impreuna cu institute de cercetare din Germania, Polonia, Austria, Suedia si Rusia. O macheta ce imita corpul uman a fost echipata cu mii de senzori. Acestia au inregistrat dozele de radiatii cosmice ininteriorul Statiei Spatiale dar si in exterior, in spatiu deschis, pe o perioada de mai multi ani. Analizarea datelor abia ce s-a incheiat, iar rezultatele sunt neasteptate.

„Spatiul Cosmic nu este atat de ostil pe cat ne-am imaginat. Dozele de radiatii au fost mai scazute decat cele inregistrate de aparatele de masura pe care le utilizeaza astronautii”, a spus Dr. Pawel Bilski.

Citeste si  O gaura neagra imprastiata sau o stea ce explodeaza de cateva decenii

Intre 2004 si 2009, manechinul Matroshka a suferit trei expuneri la radiatiile cosmice, fiecare cu o durata de un an. Doua dintre acestea au avut loc in interiorul modulelor rusesti, iar una in afara Statiei, intr-un container care a simulat expunerea intr-un costum de astronaut.

Concluzia e cel putin interesanta. Dosimetrele care masoara expunerea astronautilor la radiatii inregistreaza cu 15% mai mult in interiorul Statiei Spatiale si cu 200% in Spatiu. Asta inseamna ca Spatiul Cosmic nu este atat de ostil pe cat se credea. Chiar daca aparatele de masura exagereaza, nu inseamna ca radiatiile nu sunt extrem de ridicate.

[sursa]