16 ani de ISS povestiți în 16 GIF-uri

Ieri, pe 2 noiembrie 2016, Stația Spațială Internațională a împlinit 16 ani de când este în permanență locuită de astronauți. NASA a marcat acest eveniment publicând pe site-ul agenției 16 GIF-uri cu momente capturate de-a lungul celor 16 ani.

Din 1998 până în 2011, cinci agenții spațiale diferite – NASA, JAXA, CSA și Roscosmos – reprezentând în total 15 țări, au asamblat Stația Spațială Internațională, cea mai mare structură construită vreodată în spațiu.

Modulele rusești, cu excepția unuia singur, au fost lansate și asamblate automat în spațiu. Toate celelalte părți componente ale stației au fost transportate în spațiu cu navele programului Space Shuttle și au necesitat intervenția astronauților pentru asamblare. Pe lângă modulele existente, prezentate în imaginea de mai jos, încă 4 module vor fi asamblate începând cu 2017.

ISS

Prima echipă de astronauți a ajuns la bordul ISS pe 2 noiembrie 2000, la bordul unui Soyuz TM-31, când stația nu era încă finalizată. Mai jos e prima imagine cu membrii Expediției 1, William Sheperd, Sergei Krikalev și Yuri Gidzenko.

Astronautul Frank Culberston, comandat al Expediției 3, a fost singurul American care nu locuia pe planetă în timpul evenimentelor din 11 Septembrie 2001. Imaginea de mai jos e filmată de Culberston de la bordul ISS.

Modulul de experimente japonez, Kibo, a fost instalat pe 3 iunie 2008 cu ajutorul brațului robotizat.

Pentru prima și singura dată, toți partenerii internaționali ai ISS au fost reprezentați la bordul stației în timpul Expediției 20. Imaginea de mai jos este din timpul unei conferințe de presă din 29 mai 2009.

În prezent, SpaceX și Orbital ATK livrează în mod regulat încărcături către Stația Spațială Internațională.

Cosmonauții Sergey Ryazanskiy și Oleg Kotov au purtat torța olimpică în afara ISS pe 9 noiembrie 2013, înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014.

Astronautul Reid Weisman a capturat o sferă de foc plutitoare în timpul experimentului Flex-2, pe 18 iulie 2014. Rezultatele acestui experiment vor contribui la construirea unor motoare mai eficiente pe Pământ.

Citeste si  Boeing amână pentru a doua oară lansarea către ISS

Aurorele sunt unele dintre cele mai spectaculoare imagini surprinse de pe ISS.

Astronauții de la bordul stației văd 16 răsărituri și apusuri în fiecare zi. Având o viteză de peste 27.000 km/h, ISS orbitează Pământul la fiecare 90 de minute.

Imaginea de mai jos redă cum, în microgravitația de pe Stația Spațială Internaționlă, lichidele plutesc libere, într-o formă sferică.

Astronauții Terry Virst și Barry Wilmore au capturat primul film GoPro în timpul unei ieșiri în spațiu, pe 25 februarie 2015. Până în prezent, au fost efectuate 195 de ieșiri în spațiu pentru asamblarea și întreținerea Stației Spațiale Internaționale.

Pentru prima dată în istorie, ADN-ul a fost secvențiat în microgravitația de pe ISS de astronautul Kate Rubins în 2016. Am scris mai multe despre acest moment aici.

Când Stația Spațială Internațională trece deasupra zonelor în care e noapte pe Pământ, Calea Lactee este vizibilă de la bordul stației.

În imaginea de mai jos, capturată pe 10 august 2015, astronauții Scott Kelly, Kjell Lindgren și Kimiya Yui manâncă salată crescută și recoltată pentru prima dată în spațiu.

Primul habitat expansibil trimis în spațiu, Bigelow Expandable Activity Module, a fost umflat cu succes pe 28 mai 2016. Habitatele expansibile ocupă mai puțin spațiu în capsulele cu care sunt lansate și oferă mai mult spațiu pentru astronauții de la bordul ISS.

Operațiunile pe Stația Spațială Internațională sunt programate să continue în forma actuală până în anul 2024, existând posibilitatea ca ulterior ISS să fie operată de o entitate privată.

Anca Stănescu