Cea mai precisă hartă a lumii

harta exacta a lumiiTot ceea ce știm este o minciună, de la butoanele din lifturi până la hărțile lumii. Când vine vorba de hărți, observăm că sunt multe reprezentări ale geografiei planetei noastre care prezintă o mare distorsionare a realității, în special clasica proiecție Mercator.

Au fost foarte multe încercări de a crea o imagine cât mai realistă, dar o nouă hartă creată de artistul și arhitectul japonez Hajime Narukawa este de departe cea mai bună de până acum.

Denumită harta AuthaGraph (după o companie cu același nume fondată de Narukawa), această creație îmbină perfect acuratețea științifică și estetica. A fost atât de bine primită încât i s-a oferit prestigiosul premiu japonez Good Design Grand Award.

Nu contează ce formă ia această hartă, de la o formă convențională, un dreptunghi plat la o structură 3D pliată, forma țărilor și a continentelor rămân proporționale între ele, inclusiv adesea neglijata Antarctica. AuthaGraph nu numai că reprezintă în mod fidel toate oceanele și continentele, dar harta poate fi mozaicată la fel ca un tablou MC Escher.

Citeste si  Prima iesire in spatiu a unui om, acum 50 ani, cu final aproape dezastruos

„În același mod în care putem traversa planeta fără să ne apropiem de sfârșit, harta lumii AuthaGraphic oferă o perspectivă precisă avansată a planetei noastre,” foarte bine punctează site-ul Spoon & Tamago.

Pentru cei care sunt deja cuceriți de creația lui Hajime Narukawa, trebuie să știți că harta este deja pusă în vânzare online și se poate comanda de  aici.

Valentin Ioniță

[sursă]