O ciuperca mortala rezistenta la antibiotice a ajuns in SUA

candida auris
Candida auris/CDC

Este un fel de drojdie ce infecteaza spitalele si care se infiltreaza in rani deschise, sange si in urechile pacientilor. Poate incasa cele trei medicamente utilizate de medici pentru a ucide fungile de acest tip fara efect. Este aproape imposibil sa o distingi de verii sai mai putin periculosi. Acum, potrivit unui raport CDC, a ajuns pe pamant american.

Medicii au descoperit Candida auris in 2009 in urechea unui pacient japonez ce suferea de o infectie. Apartine familiei Candida ce se dezvolta in intestinetele oamenilor si care ataca atunci cand sistemul imunitar ii permite.

Dar auris nu se comporta astfel. Se extinde in spitale, sarind de la un pacient la altul. Doua epidemii din doua tari nementionate au infectat peste 30 de pacienti fiecare, potrivit raportului CDC. Din iunie anul acesta, CDC a raportat ca a aparut in opt tari in afara de Japonia. Rata infectiei este mai mare in tarile fara sisteme medicale bine puse la punct. Acum, CDC a scris presei ca a ajuns in SUA.

Citeste si  Repararea cromozomilor in timp real

Au fost descoperite 30 de cazuri pana acum. Primele 7 au fost investigate intre mai 2013 si august 2016 in New York si New Jersey. 71% dintre cazuri au fost rezistente la antibiotice. Patru pacienti au murit, dar nu se stie inca daca decesele au fost determinate de Candida auris ori de alte probleme medicale existente.

Avand in vedere situatia spitalelor din Romania, este doar o problema de timp…

[sursa]