Carnea procesata, cancerigena. Nu va ambalati!

baconOrganizatia Mondiala a Sanatatii a emis ieri o informatie care sigur a socat carnivorii si inflamat vegetarienii extremisti. Aceasta spune ca toata carnea procesata este cancerigena alaturi de tutun, arsenic si pesticide. Decizia a fost luata de International Agency of Research into Cancer pe baza a 800 studii din toata lumea care au gasit destule dovezi ca, in cazul oamenilor, consumul de carne procesata cauzeaza cancer colorectal.

In acelasi timp, carnea rosie a fost clasificata drept „posibil cancerigena” pentru ca nu a fost gasita inca o legatura directa la oameni ci la animale de laborator. Dar ce implica asta pentru noi? Ne convertim la vegetarianism?

Pe scurt, clasificarile acestea sunt serioase si bazate pe stiinta. Nu trebuie sa renunti la bacon, carnati, carne de vita sau alt fel de carne pentru a evita riscul de cancer. In primul rand, cand vorbim despre carne procesata ne referim la tot ce a primit cantitati mari de sare, a fost afumat, fermentat etc., iar aici includem hot dogs, carnati, sunca, bacon, conserve de vita, carne deshidratata.

Potrivit acelor studii, pentru fiecare 50g de carne procesata consumate pe zi, cresc sansele de cancer cu 18%. In mod obisnuit, riscul unei persoane de cancer colorectal e de 5%. Daca vei consuma zilnic produse din carne procesata, riscul va creste cu 18% din cei 5%, adica vei avea un risc total de 5.9%, NU DE 18%.

Citeste si  Parintii australieni vor pierde anumite ajutoare daca nu-si vaccineaza copiii

Trebuie sa fim atenti la un aspect. Faptul ca fumatul se afla in aceeasi categorie a riscului de cancer alaturi de consumul de carne procesata nu inseamna ca cele doua prezinta acelasi risc. Sunt extrem de diferite. Nu, carnea procesata nu este echivalenta cu fumatul si speram sa nu apara asemenea titluri in presa din Romania.

Carnea procesata dauneaza sanatatii nu neaparat pentru ca vorbim despre carne ci pentru ca aceasta contine tot felul de chimicale. Nu este o problema a consumului de carne ci a consumului de carne procesata.

[sursa]